11
aug.
comportament-agrsivi-jucatori-slot-machines-pacanele-gbb

Comportamentul agresiv al jucatorilor de pacanele – cum se manifesta, de ce si cand?

Exista o dinamica interesanta a relatiei dintre agresivitate si jocurile de noroc. Multe studii, de-a lungul timpului, au fost axate in aceasta directie si au adus concluzii importante, atat pentru operatori, care inteleg astfel mai bine, din punct de vedere psihologic, ce se intampla cu jucatorii care le trec pragul, cat si pentru cei pasionati de jocurile de noroc, deoarece identifica mai clar sursa propriilor comportamente agresive sau ale celor din jurul lor.

Patru categorii principale de comportament agresiv ale jucătorilor au fost confirmate de cercetari:

 1. Agresivitate verbala asupra angajatilor locatiei de jocuri.

  Agresivitatea verbala fata de personalul salii de joc sau cazinoului se manifesta cu precadere pentru ca jucatorii cred despre staff ca au beneficii financiare de pe urma pierderii lor sau au senzatia ca se distreaza pe seama stilului lor de joc. Jucatorii sunt constant preocupati sa nu fie pacaliti de angajati.

  Stima de sine, asadar, pare a fi foarte importanta pentru jucator. De aceea, atunci cand pierd – pierdere ce este perceputa de ei ca demonstrand lipsuri aptitudinale – jucatorii devin agresivi.

  In plus, devin agresivi verbal fata de staff mai ales atunci cand considera ca acesti nu sunt corecti fata de ei. Un comportament este catalogat ca incorect atunci cand percep ca actiunile angajatilor ii impiedica sa-si maximizeze castigurile. De exemplu, atunci cand scad procentele de payout sau dau ponturi altor jucatori despre jocuri sau aparate.

 2. Agresivitate verbala asupra aparatelor de joc.

  Atunci cand pierd, jucatorii atribuie aparatelor de joc caracteristici umane indezirabile. Aceste tipuri de personificari au fost mentionate in multe cercetari care s-au facut de-a lungul timpului pe aceasta tema. Reprosul cel mai comun este acela ca aparatul de joc triseaza jucatorul. Jucatorii, totusi, isi asuma de la inceput pierderi deoarece sunt constienti ca aparatele de jocuri de noroc sunt construite pentru a produce bani. In acelasi timp cred ca li se datoreaza un anumit procent din suma pe care au jucat-o. Jucatorii devin agresivi verbal atunci cand considera ca aparatul de joc a platit semnificativ mai putin decat suma la care se asteptau ei. In esenta, sursa comportamentului lor agresiv este frustrarea legata de modul nedrept de programare al aparatelor de joc.

 3. Agresivitate verbala asupra altor jucatori din locatie.

  Agresivitatea verbala asupra altor jucatori din locatie se manifesta atunci cand considera ca acestia incearca sa profite de pe urma pierderii lor. Jucatorii se asteapta ca aparatul de joc sa plateasca atunci cand o suma mare de bani a fost introdusa in aparat si acesta nu a avut cashout in ultima perioada. Acest lucru creeaza o oportunitate pentru jucatorii ”pradatori/rechini” care selecteaza aparatele de joc in functie de care considera ca este cel mai aproape sa ofere un castig. Acestia urmaresc sumele de bani pe care altii le joacă in speranta ca vor incasa sumele pe care altii le-au pierdut. Daca jucatorul care a pierdut toti banii simte ca ”rechinul” l-a urmarit, percepe intregul eveniment ca pe o lovitura competitiva, astfel ca ”victima” poate actiona violent la adresa celuilalt jucator.

 4. Agresivitate fizica asupra aparatelor de joc.

  Agresivitatea fizica asupra aparatelor de joc se manifesta de cele mai multe ori atunci cand jucatorii se afla aproape de punctul de a castiga sau atunci cand cred ca aparatul de joc opereaza incorect. Suma de bani pe care jucatorul o introduce in aparat influenteaza nivelul de castig anticipat, astfel nivelul de agresivitate este si el influentat de acest aspect. Jucatorii manifesta rareori agresivitate fizica asupra aparatelor daca joaca (si pierd) o suma considerabila de bani. ”Considerabil” are valori diferite de la un jucator la altul.

Pe scurt, iata cand se manifesta aceste tipuri de comportamente agresive:

I. Agresivitatea verbala a jucatorului:

 • Asupra aparatului de joc cand pierde;
 • Asupra aparatului de joc dupa ce a fost aproape de castig;
 • Asupra altor jucatori (in mod nejustificat);
 • Asupra altor jucatori despre care crede ca asteapta sa joace la aparatul “lui”;
 • Asupra altor jucatori cand le este “furat” aparatul de joc in timp ce el este plecat;
 • Asupra prietenilor care nu vor sa-i imprumute bani dupa ce a pierdut;
 • Asupra personalului care nu furnizeaza restul (de bani) destul de repede pentru el;
 • Asupra personalului care ajuta alti jucatori;
 • Asupra personalului cand pierde;
 • Asupra managementului cand pierde;
 • Asupra managerului cand acesta nu vrea sa ii tina aparatul “ocupat” (pentru ca el sa se duca sa mai aduca bani si nu vrea sa i se “fure” aparatul de joc).

II. Agresivitatea fizica a jucătorului:

 • Asupra aparatului de joc cand pierde;
 • Asupra aparatului de joc dupa ce a fost aproape de castig;
 • Asupra aparatului de joc cand le este “furat” in timp ce el este plecat;
 • Asupra aparatului de joc dupa ce a terminat fondurile;
 • Asupra managementului/personalului cand pierde (comportamente agresive semnalizate mult mai rar decat cele mentionate mai sus).
Niciun comentariu

Leave a Comment

Contact